ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ…

editorial
Ηταν κοντά πέντε μήνες πίσω, όταν ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε έναν «τόπο» που να μπορούμε να υπάρξουμε.

Που να μπορούμε από εκεί μέσα να συνεχίσουμε να …ταξιδεύουμε κι αν τα καταφέρναμε, να ταξιδεύουν κι άλλοι μαζί μας.

Ο Γιώργος Άγγελος κι εγώ, στην αρχή, μετά ήρθε η Ντορίτα, που έτσι κι αλλιώς αν δεν υπήρχε αυτή η «μηχανή», θα ήταν δύσκολο να υπάρχουμε διαδικτυακά. Ξέραμε από την πρώτη στιγμή δύο βασικά πράγματα. Πρώτον ότι την ίδια ανάγκη με εμάς την έχουν και πολλοί φίλοι μας. Το δεύτερο που ξέραμε ήταν πως οι παρέες μπορούν να γράψουν ιστορία.

Ήρθε η Βάσω, ο Στέλιος, ο Χρήστος, ο Άγγελος, ο Λευτέρης, ο Γιάννης, κι ο άλλος Γιάννης. Η Εβίτα, ο Δημήτρης και η Δήμητρα, η Ελευθερία, ο άλλος Δημήτρης. Ο Κώστας που ζει στην Γερμανία, η Μαρία που τότε ζούσε στην Ιορδανία, ο Αλέκος από την Αυστραλία. Στάθηκαν μαζί μας καλοί φίλοι όπως ο Γιώργος, ο Ζήσης, η Διονυσία, η Μαρία, ο έτερος Γιώργος, ο Αλέξης, ο Νίκος.

Μας βοήθησαν κι άλλοι φίλοι που είτε πίστεψαν σε εμάς, είτε τους αρέσουν τα ταξίδια, είτε ήθελαν να συμμετέχουν , η Αλεξάνδρα, η Ελένη, η Παγώνα. Και περιμένουμε ακόμα πολλούς, την Αργυρώ, την Στεφανία, την Δώρα, την Χριστίνα, τον Γιώργο, την Νάσια, τον Αλέξανδρο, τον Αντώνη. Να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα, να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Το βαφτίσαμε Carnet de Voyage, «Ταξιδιωτικά Τετράδια» επί το ελληνικότερο και το πήγαμε βήμα βήμα όλον αυτόν τον καιρό.

Το μάθαμε να «περπατάει» και μας έμαθε να βαδίζουμε…

Δημιουργήσαμε, όχι εύκολα είναι η αλήθεια, έναν ιστότοπο (σημεία των καιρών) και το ονομάσαμε έτσι, όχι τυχαία. Θέλουμε οι λέξεις να έχουν σημασία, ουσία. Να φτιάχνουν εικόνες, μουσικές, δρόμους.

Ονειρευτήκαμε να ταξιδεύουμε και να συλλέγουμε…εμπειρίες, μουσικές, ιστορίες, παραμύθια. Να τους δίνουμε μορφή, να τα «ντύνουμε» και να τα αφήνουμε ελεύθερα να ταξιδέψουν.

Σήμερα, τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα για το τι είναι ταξίδι.

Ταξίδι, ίσον τουρισμός. Ταξίδι, ίσον διακοπές. Ταξίδι, ίσον περιπέτεια. Ταξίδι και ο καθένας βάζει το ίσον όπου θέλει.

Όμορφη η χώρα μας, δε λέω, όμορφη και με το παραπάνω, μα δεν είναι το κέντρο του κόσμου, ούτε ο κόσμος όλος. Έτσι πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να μάθεις τι υπάρχει πίσω από «τον λόφο».

Όμως θέλουμε και τα παιδιά μας να μάθουν σωστά το τι είναι το ταξίδι.

Θέλουμε ακόμα και οι » ξένοι» μας, να μας μιλήσουν για τις πατρίδες τους, να βρούμε εκείνα που μας ενώνουν.

Ο προορισμός είναι πάντα η αφορμή. Το αίτιο ήταν και θα είναι το ταξίδι.

Κι υπάρχουν πολλών λογιών ταξίδια. Με τραίνα, με πλοία, με αεροπλάνα. Ταξίδια εντός και εκτός δρόμου.

Υπάρχουν και ταξίδια διαφορετικά, εκείνα του νου και τις φαντασίας.

Οι τέχνες κι ο πολιτισμός είναι ταξίδι. Οι λαϊκές αφηγήσεις και τα παραμύθια. Οι ανθρώπινες ιστορίες. Τα ήθη και τα έθιμα.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε μια διαρκή ανοιχτή «τράπεζα» καταγραφής και αποτύπωσης όλων αυτών των στοιχείων που σηματοδοτούν Διαδρομές. Από το χτες στο σήμερα για το αύριο.

Στους καιρούς που ζούμε, νοιώθουμε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να ταξιδέψουμε, να δούμε, να μάθουμε, να ζήσουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε οι ειδικοί, ούτε αυθεντίες, άλλωστε το Carnet de Voyage είναι ανοιχτό σε όποιον το επιθυμεί, να παρουσιάσει ταδικά του ταξίδια.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να έχει δραστηριότητες και έξω από το διαδίκτιο.

Χρησιμοποιούμε ως όχημα την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας παρέχει, μα δεν θα μας δείτε καθηλωμένους μπροστά στις οθόνες.

Το ταξίδι είναι κάτι μαγικό και ξέρουμε πως η μαγεία διαρκεί μόνο όσο παραμένει η επιθυμία.Μας αρέσουν οι μουσικές, οι γεύσεις, τα παραμύθια, το θέατρο. Τα ντοκιμαντέρ, η φωτογραφία, οι εκδρομές, οι εξερευνήσεις παντός είδους.

Επιθυμούμε να συνυπάρξουμε με τις τοπικές κοινωνίες και έτσι υπάρχει πάντα ένα ανοιχτό πεδίο συνδημουργίας.

Άλλωστε πολλές από τις εκδηλώσεις που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε θα είναι τέτοιες και σε τόπους που μόνο ΜΑΖΙ μπορούν να έχουν ουσία και επιτυχία.

Τέλος να τονίσουμε, πως σε αυτό το ταξίδι που ξεκινήσαμε με το Carnet de Voyage («Ταξιδιωτικά τετράδια» ), θέλουμε να είμαστε αφηγητές μα και αναγνώστες.

To Carnet de Voyage. φτιάχτηκε για να χωρέσει των ανθρώπων τα Ταξίδια. Φτιάχτηκεκαι στηρίζεται από ανθρώπους που θέλουν να ταξιδεύουν, όχι να δραπετεύουν. Να ταξιδεύουν, βιωματικά, οργανικά, ζωντανά.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο που θα μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτά που ζούμε και να μαθαίνουμε από αυτά που ζουν οι άλλοι.

Να δημιουργούμε καταστάσεις τέτοιες, που «πέτρα δεν θα χορταριάζει».

Tags από το άρθρο
Κείμενο / Φωτό
More from Σπύρος Τσακίρης

ΚΑΜΑ, ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ …ΘΑΛΑΣΣΑ

Τις Κυριακές, τα πρωινά, τα ''τουριστάδικα'' δίνουν ολόκληρο σόου για χάρη των...
Δείτε περισσότερα