Travel StoriesΕλλάδα

Σαντορίνη: Κινέζες αγνές σαν μπασμάτι

Κρανοφόροι με full face διαφανή, ροζ μάσκες, μαντήλια και σκιάδια. Αλεξήλια.

Τι είναι το περίχαρο τούτο πλήθος που βαδίζει δυστυχές κάτω από τον λαμπρό ήλιο της Σαντορίνης;

Είναι Κινέζοι, ταγμένοι στην πειθανάγκα. Τουρίστες μαζικοί. Μόνο μαζικοί σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Κλειστοί. Αλλά τουρίστες. Οξύμωρο. Πώς κλειστός και τουρίστας; Μεταφέρεις τον οδηγό μέσα σου κι όχι τα μέσα σου στον οδηγό.

Αλλαλαγμοί με 3 “Α” και 4 “Χ”. Δικοί μας, πριν χρόνια. Σε λίγο Αμερικάνοι κι αυτοί. Τα ρούχα, τα παπούτσια, οι μύθοι. Θα επανέλθω εκτενέστερα επ’ αυτού.santorini-6

Κατεβαίνοντας απο το λεωφορείο την είδα και χύμηξα πάνω της σαν φωτορεπόρτερ του 80. Εκείνη γέλασε και πόζαρε περιχαρής. ” It’s for the sun!” μου λέει. Τι sun κοπέλλα μου, σαν σκηνή από sex shop ή σαν ανταγωνίστρια του Hannibal λέω από μέσα μου.

Μετά το ξανάδα. Και μετά και μετά. Και ακόμα πιο μετά στο εστιατόριο του Fanari Villas με θέα στο περίφημο sunset. Να πληρώνεις κάποια λεφτά για φαγητό γκουρμέ και καλό κρασί με θέα το μυθικό ηλιοβασίλεμα και να κρύβεσαι από το ηλιοβασίλεμα; Τι βάσανα τραβάει ο κίτρινος κόσμος;santorini-1

Η βάσανος είναι αστικός μύθος πεκινουάζ. Όστις τυγχάνει αστός είναι λευκός. Δηλαδή κιτρινόλευκος. Οι σκούροι (μουσταρδί) είναι χωρικοί, αγρότες, ποταποί κατηγορίας τρίτης, δουλευτές της γής και της ψαρόβαρκας, εκτεθιμένοι στον ήλιο και εξ αυτού σκούροι.

Αν λοιπόν θέλεις να είσαι Κινέζος αστός πρέπει να είσαι λευκός αστός για να φαίνεσαι. Πρέπει επίσης να έχεις επισκεφθεί την Σαντορίνη. Να έχεις φωτογραφηθεί στα γνωστά 12 σπότς. Σύγκρουση!

Διότι πως θα πας στα μέρη τούτα όπου ο ήλιος γονατίζει και τις μεγάλες πέτρες κι εσύ θα μείνεις κινέζα αγνή σαν μπασμάτι σε πιάτο νοσοκομείου;

Δοθείσης ευκαιρίας να προτείνω και μια επιχείρηση χρηματοδοτημένη από το ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης: Εμπρός για Δημοτικές επιχειρήσεις που θα πουλάνε πετσέτες και αξεσουάρ ηλιοθεραπείας σε Κινέζους. Ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ηλιθιότητες θα πουν μερικοί. Ορθόν, ηλίθιος είναι αυτός που έμεινε πολλή ωρα στην ηλιο και τα έχει χάσει (ήλιος + θέα) και τα Ελληνικά εκδικούνται από το βαθύ παρελθόν.

santorini-5

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Λευτέρης Μιαούλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button