Travel StoriesΕλλάδα

Ελαιοχώρι Αρκαδίας: Στο δρόμο των τρένων

Πάντα, με τους σταθμούς των τραίνων, είχα μεγάλο πρόβλημα… Μου άρεσαν πολύ!

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-4

Έτσι έψαχνα τακτικά, στα ταξίδια μου, την ευκαιρία να τους φωτογραφίζω. Όταν βρέθηκα στο Ελαιοχώριο της Αρκαδίας (ή Ελαιοχώρι ή “Μάσκλινα”: σλαβικό όνομα που σημαίνει “Ελαία”) στάθηκα στο σταθμό του τραίνου που υπάρχει εκεί -παρατημένος πια- ανάπνευσα το ξύλο, την πέτρα, το σίδερο των παλιών σκουριασμένων γραμμών στον ήλιο, στη συνέχεια, άρχισα να τραβάω τις πρώτες μου φωτογραφίες.

Στη σχετικά σύντομη επίσκεψη στο χωριό αυτό, στο δημοτικό διαμέρισμα της Τρίπολης, διαπίστωσα -για μία ακόμη φορά- ότι η ποιότητα δεν κρύβεται στη ποσότητα. Μικρό σχετικά, με πολλά όμορφα σημεία και φυσικά συμπαθητικούς, φιλόξενους ανθρώπους.

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-5

Πουθενά δεν διαπίστωσα να μου μιλήσει κάποιος επιθετικά, όλοι με το “καλημέρα”, σαν να ήμουν παλιός γνωστός. Ούτε φυσικά άκουσα, το κλασικό της ελληνικής υπαίθρου: “Τίνος είσαι εσύ;” Κάτι, που στο χωριό μου μου συνέβη αρκετές φορές, ιδίως από γιαγιάδες, που ξέχασαν τις προηγούμενες άπειρες συναντήσεις μας…

Από συζητήσεις, κατάλαβα, ότι είναι κυρίαρχο το θρησκευτικό στοιχείο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα, είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Ίσως, οι μόνες που διαφέρουν απ’ αυτό, αν και γίνονται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ήταν οι συγκεκριμένες που ήρθα να καλύψω.

Πριν τις εκδηλώσεις, αλλά και ενδιάμεσα, είχα αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσω να πλησιάσω αρκετές γειτονιές του χωριού, χωράφια, παλιά κτίρια, το πετρόκτιστο σχολείο, εκκλησίες, εκκλησάκια, τόσα άλλα που δίνουν το στίγμα περιοχής. Φυσικά και ανθρώπους, στα καφενεία, στην εκκλησία, στις εκδηλώσεις για την ελιά, τον άρτο, την αναπαράσταση του θερισμού, του αλωνίσματος, με τον παλιό δύσκολο τρόπο.

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-7

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορεινής Αρκαδίας, σε μεγάλο μέρος των κατοικιών και καταστημάτων, κρατιέται ζωντανή. Υπάρχουν βέβαια νεωτερισμοί στην αρχιτεκτονική -κάτι, όχι απαραίτητα κακό-, όπως και τα αλουμινένια παράθυρα, πόρτες, κάτι που συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας -περισσότερο, μετά τη μεταπολίτευση.

Πράσινο, σε όλα τα σπίτια. Χωράφια πολλά με αμυγδαλιές, μέσα στο χωριό. Οι ελιές, οι ελαιώνες για την ακρίβεια, βρίσκονται οι περισσότερες έξω από αυτό, σε ορεινές πλαγιές. Δίνοντας, απ’ τα καλύτερα λάδια κι ελιές στην Πελοπόννησο. Στο χωριό άλλωστε ζούν από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά κι η μετανάστευση έχει τον κόσμο της.

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-20
%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-23
%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-22

Συκιές, αμυγδαλιές, αχλαδιές, ροδιές, κληματαριές, αμπέλια, όλα φορτωμένα με καρπούς, όπου κι αν κοίταζα. Σε σπίτια, πλατείες, δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι τα νόστιμα, βιολογικά στη βάση τους, φρούτα, καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή πωλούνται. Επίσης, ότι το κρασί τους είναι καλό, σπιτικό.  Αλλά και το πουρνάρι, ως αντίπαλο δέος της άγριας φύσης, είχε το χώρο του. Τόσα πουρνάρια, μόνο στην αγαπημένη μου Ήπειρο είχα χορτάσει… Μη ξεχναμε ότι το Ελαιοχώρι, είναι ορεινό, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Παρθένιο, με υψόμετρο 530 μ.

Οι εκδηλώσεις για τον άρτο και την ελιά μου άρεσαν, αλλά τις φανταζόμουν περισσότερο “ζωντανές”. Η παρουσίαση, πώληση τοπικών προϊόντων, θα έπρεπε να είναι κυρίαρχη. Οι ομιλίες να μην είναι η βάση των εκδηλώσεων. Η περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης, οι παραγωγοί ελιάς από το χωριό, μ’ ένα ξεχωριστό περίπτερο με cd, έντυπα, προβολές, χάρτες, κ.ά. να ενημερώνουν για τη δράση τους, τη λαογραφία, την ιστορία, τόσο τους ντόπιους, όσο και τους τουρίστες ή φιλοξενούμενους στην περιοχή. Τα χορευτικά, μαζί με κάποια άλλα θεατρικά δρώμενα, να μπλέκονται μέσα σε όλο αυτό. Μια σύνθετη διαδικασία, δηλαδή, να σου αρέσει να πηγαίνεις και να ξαναπηγαίνεις εκεί. Οι διοργανωτές, καλό θα είναι να δουν ξανά το πνεύμα των εκδηλώσεων άρτου και ελιάς. Ώστε οι επόμενες χρονιές, να γίνονται όλο και καλύτερες.

Η εκδήλωση για την αναπαράσταση του θερίσματος κι αλωνίσματος, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, η προσπάθεια απόδοσης του σκηνικού της εποχής, η ζωντάνια των ανθρώπων -το πάλεψαν μέχρι τελευταία στιγμή να βγει τέλειο- οι παραδοσιακές στολές με τα χορευτικά, νομίζω ότι με άγγιξαν, όπως άγγιξαν θετικά, με ενθουσιασμό θα έλεγα, το σύνολο των παρευρισκομένων εκεί. Παρά το αγρίεμα των αλόγων, ξαφνικά, από τον πολύ κόσμο που γύριζε γύρω απ’ αυτά, όλα πήγαν τέλεια. Ίσως αύτο το δρώμενο, η αναπαράσταση μαζί μιας χαμένης εποχής, θα έπρεπε να είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων για τον άρτο και την ελιά.

Το Ελαιοχώριο ή Ελαιοχώρι ή Μάσκλινα, είναι ξεχωριστό. Στέκεσαι κοντά του με σεβασμό. Τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, θεωρώ τον ιδανικό χρόνο για να το επισκεφθεί κάποιος. Για να δει τις εκδηλώσεις που ανέφερα. Παράλληλα να χαρεί τα φρούτα, που είναι άφθονα την περίοδο αυτή, το καλό κρασί.

Απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Τρίπολης, 32 από το Άργος και 34 από το Ναύπλιο. Υπάρχει συγκοινωνία από το ΚΤΕΛ Τρίπολης, τακτική. Έχει χώρο για να καθήσετε για φαγητό ή να πιείτε τον καφέ σας, ή να αγοράσετε προϊόντα που χρειάζεστε. Μια ημερήσια ή διήμερη εκδρομή, ένα πέρασμα από το χωριό δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-11
%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-10

INFO:

Δήμος Τρίπολης Αρκαδίας: Λαγοπάτη & Αταλάντης, Τ.Κ. 221 32

Τηλ.: + 30 15181, E-mail: 15181@tripolis.gr

ΚΕΠ Τρίπολης Α΄: Αποστολοπούλου & Ανωνύμου, Τ.Κ. 221 32

Τηλ.: +30 2710 230246

Αστυνομική Διεύθυνση Τρίπολης: Αλ. Σούτσου 29 & Γ. Σαχτούρη 20, Τ.Κ. 221 00

Τηλ.: + 30 2710 230512 E-mail: adarkadias@hellenicpolice.gr

Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης “Η Ευαγγελίστρια”: Ερυθρού Σταυρού τέρμα, Τ.Κ. 221 00 Τηλ.: + 30 2713 601700

ΚΤΕΛ Νομού Αρκαδίας: Ναυπλίου 50, Τ.Κ. 221 00

Τηλ.: +30 2710 222560, E-mail: ktelark@otenet.gr

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-19
%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-18
%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9-13

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button