FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Γκιόστρα στη Ζάκυνθο: Υπάρχουν ακόμη ιππότες

Ο χρόνος γυρνάει πίσω, αιώνες πριν, στην εποχή της Ενετοκρατίας κι η πόλη της Ζακύνθου μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο θεατρικό σκηνικό. Ιππότες και Δεσποσύνες βολτάρουν στην πλατεία και στις ρούγιες, φορώντας τα καλά τους, την ίδια ώρα που έφιπποι κονταροχτυπιούνται για το έπαθλο…

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου είναι ένα από τα παλαιότερα δρώμενα του νησιού και αρχικά διεξαγόταν κατά την διάρκεια του ζακυνθινού καρναβαλιού. Πλέον πραγματοποιείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συμμετέχουν αποστολές από την Ελλάδα κυρίως τα Ιόνια νησιά, αλλά και χώρες της Ευρώπης, με παρεμφερή πολιτιστική παράδοση. Παρουσιάζει εντυπωσιακούς αγώνες με άλογα, των οποίων οι αναβάτες αγωνίζονται με κοντάρια και ο νικητής κερδίζει, μεταξύ άλλων, την εκλεκτή του Δεσποσύνη!

Το έπαθλο εκτός της κυρίας , τα παλιά χρόνια, ήταν ένα ασημένιο σπαθί για τον πρώτο κι ασημένια σπιρούνια για τον δεύτερο. Ο κάθε ιππότης, έφιππος, προσπαθεί με το κοντάρι να πετύχει και να πάρει ένα δαχτυλίδι-κρίκο που είναι κρεμασμένος σε ένα ξύλινο δοκάρι. Νικητής είναι εκείνος που καταφέρνει τρεις επιτυχημένες προσπάθειες, αλλά και καλύτερο χρόνο από τους υπόλοιπους.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και η παιδική Γκιόστρα με νεαρούς ιππότες που παίρνουν μέρος στο ίδιο ακριβώς αγώνισμα, αλλά χωρίς άλογα!

Τις ημέρες της διεξαγωγής  ολόκληρη η πόλη της Ζακύνθου μετατρέπεται σε πόλη μιας άλλης εποχής όπου όλοι πλέον μπορούν να λάβουν μέρος και ας μην ανήκουν στο Libro d’oro (κάστα ευγενών), όπως ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση  τα παλιά χρόνια.  Επίσης, τόιε, την ημέρα της τέλεσής της Γκιόστρας, αφαιρούσαν από τα παράθυρα τις τζελουτζίες, τα κάγκελα, δηλαδή, που κρατούσαν φυλακισμένες τις γυναίκες στα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό συμβόλιζαν τη ισότητα των δύο φύλων και δινόταν η ευκαιρία στις γυναίκες να παίρνουν μέρος στο έθιμο. Οι ρίζες του έφιππου αγωνίσματος κρατούν απ’ το Βυζάντιο, εν συνεχεία μεταφέρθηκε και στη Δύση και μετά την Αναγέννηση απέκτησε τη σημερινή, θεατρική του, μορφή.

Κυρίες με στολισμένα φορέματα με κεντήματα, πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, χτενισμένες περίτεχνα, αλλά και ιππότες με βαριές ενδυμασίες από ακριβά υφάσματα, όπως βελούδο και μετάξι, με κεντημένους τους θυρεούς των πόλεων που εκπροσωπούν, ξεχύνονται σε όλη την πόλη και ειδικότερα στις πλατείες Αγίου Μάρκου και Σολωμού -όπου κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις- κρατώντας σημαίες και λάβαρα.

Τα αγωνίσματα ανηλίκων και ενηλίκων ξεκινούν κάθε φορά με μία παρέλαση όπου συμμετέχουν όλες οι αποστολές, η κάθε μία με το λάβαρο της και τον κεντημένο θυρεό.

Έτσι κυλλά συνήθως στο νησί της Ζακύνθου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος! Αξίζει τον κόπο μιας και είναι ένα ανεπανάληπτο δρώμενο και δεν θα το δείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Εβίτα Ταμπάκη

Εβίτα Ταμπάκη

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 με καταγωγή από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων στις σχολές Ωμέγα και ακολούθησε τον τουριστικό κλάδο περνώντας στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων το 1991 στην Ρόδο. Μιλάει Αγγλικά , Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τον τουρισμό προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της , εργαζόμενη στις Κυκλαδικές κρουαζιέρες. Στον χώρο των ξενοδοχείων μπήκε το 1992 δουλεύοντας σε μονάδες όπως το Athenaum Intercontinental και το President hotel στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον χώρο του Yachting στο τμήμα chartering του ομίλου Kiriacoulis Mediterranean Yachting. Από το 1998 εγκαταστάθηκε στο νησί της Ζακύνθου, όπου και δραστηριοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό κομμάτι και ιδιαίτερα στα τμήματα υποδοχής και κρατήσεων εώς το 2015. Από το 2016 ασχολείται με τις διεθνείς εταιρείες πρακτόρευσης για τα νησιά Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς μέλος της εταιρείας Mediterranean Travel Services με έδρα την Κρήτη. Έχει επίσης ασχοληθεί με την σκηνογραφία και την ηχοληψία, αλλά την κέρδισε ο τουρισμός και το ταξίδι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button