ΧΑΛΚΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

1

«Λευτεράκη και μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές κι ας είναι Μεγάλη Παρασκευή βράδυ. Δώσε βάση λοιπόν να στα πω… Μια φορά, γιατί σε λίγο θα τρομάζεις σαν …άλογο».

Το έθιμο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο Αγρίνιο. Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας κι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα ελληνικά έθιμα της Μεγάλης Εβδόμαδας.

Τα χαλκούνια τώρα, είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού κι ένα φυτίλι στην άκρη._d2k2670

-«Το είδες το μεσημέρι που τα έφτιαχνε ο Κώστας έτσι»;

Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους Τούρκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός «πολέμου»  ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντιόντουσαν στο κέντρο της κι εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.

Στη διάρκεια της χούντας, τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών.

-‘Την ασφάλεια των πολιτών, Λευτεράκη, το τσίμπησες ε»;;;

Ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται ξανά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του δήμου.

Το έθιμο γίνεται στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων, σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων.

Όλα αυτά θα τα δούμε σε λίγη ώρα.

-«Βρε Λευτεράκη άφησε κάτω το κερί θα λαμπαδιάσει η κυρία μπροστά σου με την «φωλιά» στο κεφάλι’…

Κείμενο / Φωτό
More from Σπύρος Τσακίρης

ΚΑΜΑ, ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ …ΘΑΛΑΣΣΑ

Τις Κυριακές, τα πρωινά, τα ''τουριστάδικα'' δίνουν ολόκληρο σόου για χάρη των...
Δείτε περισσότερα