Travel StoriesΕλλάδα

Λίμνη Καιάφα: Ομορφιά κι εγκατάλειψη

Και είπε το σύμπαν:
Αυτόν τον τόπο θα τον κάνω ιδιαίτερα όμορφο. Από την μια πλευρά, θα τον λούζει η απεραντοσύνη των αλμυρών νερών. Νερά πολλά, πέλαγο ολόκληρο. Έτσι είπε το σύμπαν και έτσι έγινε. Το πέλαγο εκείνο οι άνθρωποι το ονόμασαν Ιόνιο.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε το σύμπαν, θα υψώσω ένα βουνό, όχι πολύ ψηλό, να μην κρύβει την ομορφιά, τόσο μόνο όσο χρειάζεται για να αγκαλιάζει τα κρινάκια της άμμου, εκείνα τα ολόλευκα. Έτσι είπε το σύμπαν και έτσι έγινε και οι άνθρωποι ονόμασαν Λαπήθα εκείνο το βουνό.

kaiafas-29

Στο ενδιάμεσο, είπε, θα φτιάξω μια ανάσα με γλυκό νερό που θα μπλέκεται με εκείνο του πελάγου, να ωφελούνται οι άνθρωποι, που θα έρθουν να φτιάξουν εδώ χωριά και πόλεις. Θα καλλιεργούν την γη, θα τρέφονται από αυτήν και την θάλασσα, θα κάνουν παιδιά και τα παιδιά τους τα δικά τους παιδιά, θα δημιουργούν ζωή και θα πληθαίνουν.

Έτσι σκέφτηκε το σύμπαν, έτσι είπε, μα τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Οι άνθρωποι ήρθαν, τσάπισαν, έσπειραν, θέρισαν και θέρισαν και ακόμα θερίζουν. Μα δεν πότισαν, δεν λίπασαν, δεν αγάπησαν την γη κατά πως τις άξιζε. Δεν άφησαν να γυρίσει το χώμα, να ανασάνει. Μόνο έπαιρναν οι άνθρωποι.

Τι να σου κάνει και το σύμπαν, ένα είναι και μάλιστα μόνο του.

Λίμνη Καϊάφα

Στην μέση του Κυπαρισσιακού κόλπου, μια αμμώδης παραλία 68 χιλιομέτρων. Όσο χωράει το μάτι σου, όσο χωράει η αγκαλιά σου. Η πόλη της Ζαχάρως από την μία πλευρά, το Σαμικό (αρχαία Σάμη) και η Κρέσταινα του Ξενοφώντα από την άλλη. Από πάνω, το Ξηροχώρι και η Σμέρνα.

Μαθεύτηκε η ομορφιά του τόπου στα πέρατα του κόσμου και όχι μόνο αυγάταιναν όσοι έφτιαξαν το βιος τους εκεί γύρω, μα ήρθαν κι άλλοι από όλες τις μεριές του κόσμου, να θαυμάσουν την ανυπέρβλητη ομορφιά.

Οι άνθρωποι όμως ξεχνούν γρήγορα, ασχημαίνουν με τα καμώματα τους το ωραίο και ύστερα το εγκαταλείπουν. Το αφήνουν να αργοπεθαίνει. Ξεχνούν οι άνθρωποι. Μετά έρχεται η γκρίνια, η μιζέρια και η μετάθεση ευθυνών. Ανίκανοι να διαχειριστούμε την ομορφιά που απλόχερα η ζωή, η φύση και το σύμπαν μας έχει χαρίσει. Το χειρότερο είναι πως ο άνθρωπος είναι αχόρταγος, αδηφάγος και δεν μαθαίνει από τα λάθη του.

Εγκαταλελειμμένος ο Καϊάφας, σε παρακμή η Ζαχάρω, λίγο καλύτερα η Κρέσταινα. Τα σημάδια της φονικής φωτιάς του 2007 σε πολλά σημεία ακόμα εμφανή να καταμαρτυρούν την ανικανότητα των ανθρώπων, μα υπάρχουν ακόμα κάποιοι που κοιτούν το θαυμαστό ηλιοβασίλεμα του Ιονίου.

Να ξεχωρίζουν τα χρώματα, να κρατούν τον ή την συντροφό τους από το χέρι.

συνθέσεις: Γωγώ Γαλανοπούλου

Μέσω
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, Γωγώ Γαλανοπούλου, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button