ΣΚΗΤΗ: ΤΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

00

Ξυπνάει λουσμένο από το φως της ανατολής. Θα έλεγε κανείς πως αναπαύεται στο βαθύ πράσινο που απλόχερα του χαρίζει το βουνό.

Μερικούς αιώνες τώρα, λύνει τις διάφορες του με τους άνεμους και τα σύννεφα, κοιτάζοντας θαρραλέα τον ορίζοντα του Αιγαίου. Αυτό το όμορφο χωριουδάκι στέκεται ακλόνητο και φαίνεται να λοιδορεί την βιασύνη του κόσμου παρόλο που τα τελευταία χρονιά μοιάζει να έχει τραυματιστεί από την εγκατάλειψη. Τα σημάδια της παρακμής είναι εμφανή χωρίς όμως να μπορούν να αλλοιώσουν κάτι από την ομορφιά του. Το πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού, ξέμεινε από παιδικές φωνές, αλλά οι αίθουσες του και η αυλή του, εξακολουθούν και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η φυσική ομορφιά μέσα στην οποία αναπνέει κι από την οποία ζει το χωριό, θα του δώσουν και πάλι ζωή και θα οξυγονώσουν τους πνεύμονες του.

Το όνομα του το πήρε από τ’ ασκηταριά που υπήρχαν εδώ μέχρι και τον όγδοο με ένατο αιώνα. Η κοινότητα άρχισε να διαμορφώνεται στην συνέχεια. Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, παρά μόνο τα κουφάρια ενός βυζαντινού τείχους που στέκουν στα όρια του χωριού, για να θυμίζουν ένα ενδεχομένως ένδοξο παρελθόν. Σύμφωνα με τις ιστορίες των ανθρώπων του οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται πως ήταν Ενετοί ! Γραπτές μαρτυρίες στα αρχεία της κοινότητας υπάρχουν από το 1832.

Για τον επισκέπτη που μπορεί να μείνει στον καλαίσθητο και φιλόξενο ξενώνα «Ηως» η μονή βεβαιότητα είναι η παντελής απουσία επιτήδευσης των καιρών μας και η απολυτή αποφόρτιση και ηρεμία. Η δυνατότητα καθημερινών περιπάτων, τόσο εντός του χωρίου όσο και στα πέριξ μέσω χαραγμένων μονοπατιών, προσφέρει πρωτόγνωρη γαλήνη και επαφή με μια οργιώδη φύση που τόση ανάγκη έχει ο μονοδιάστατος άνθρωπος της πόλης.

Για τον καλοκαιρινό επισκέπτη, η μόλις 5-6 χιλ απόσταση από τον Αγιοκαμπο, μιας από τις πλέον καθαρές, μεγάλες και όμορφες παράλιες της χώρας , είναι σαφώς ένα ελκυστικό πλεονέκτημά το οποίο γίνεται ελκυστικότερο γιατί δεν ακολουθείται από την βοή της παραλιακής ζωής.

Το χωριό ανήκει στον Δήμο Αγίας του Νομού Λαρίσης και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40χιλ από την πόλη της Λάρισας. Ο δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το τοπίο από την Αγιά και μετά είναι ταυτόσημο μ’ αυτό του Πηλίου. Άλλωστε το Μαυροβούνι μπορούμε να πούμε ότι είναι μια φυσική συνεχεία του βουνού των Θεών.

Ο ταξιδιώτης θα αφουγκραστεί τους ανέμους, θα ξεδιψάσει την τραυματισμένη από θορύβους ψυχή του και θα αντλήσει γαλήνη από το παραδεισένιο τοπίο. Το όνομα αυτού: Σκήτη.

ΙΝFO:

Δήμος Αγιάς: 2494050100

Ξενώνας «Ηως»: 2494051500

024

06
026
023
022
021
020
019
017
016
015
014
013
012
011
08
07
04
03
02
01
Tags από το άρθρο
, , ,
Κείμενο / Φωτό
More from Στέλιος Ματσάγγος

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ: Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΝΟΣ ΕΞΩΤΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Αν κάποιος ήθελε να χαρακτηρίσει την Copacabana, ο χαρακτηρισμός δεν θα μπορούσε...
Δείτε περισσότερα